Treballadors invisibles, ciutadans il·legals

manters
Aquest article ofereix una mirada sobre les dependències –socials i laborals– que s’imputen específicament i exclusiva a una part de la població catalana. El terme dependències emprat aquí és estrictament descriptiu, ja què es refereix exclusivament a les relacions específiques que defineixen les trajectòries vitals dels no-nacionals en situació d’irregularitat, i que els distingeixen de la resta d’estrangers i encara més, de la resta de la població en edat de treballar. Els autors ofereixen llum sobre un espai social molt carregat de nocions impensades o elaborades interessadament amb finalitats polítiques o econòmiques. Una exploració acurada de les pràctiques menys visibles de la població en situació d’irregularitat administrativa, ajudarà a comprendre processos socials més amplis.

[…] La vida quotidiana d’una part important de la societat catalana està determinada
per dependències específiques vinculades al seu estatus legal de no-ciutadà (estranger), i més encara, de no autoritzat administrativament per ser-hi  “immigrant irregular”).[…] Dit d’una altra manera, aquestes lleis són contradictòries no només des de la perspectiva de l’universalisme cosmopolita, que aspira a l’abolició de la diferència entre drets fonamentals de la persona i del ciutadà, sinó que també priven els “immigrants” de manera absolutament incoherent, de l’exercici dels
drets dels individus previstos per les mateixes constitucions dels Estats. És d’aquesta manera com es transforma els drets universals dels individus en privilegis de la ciutadania.

Miquel Fernández i Eunice Romero
L’artícle complert es pot descarregar des d’aquí 290419-401988-1-SM

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.