Sessió Inaugural de “La Mirada Anterior. Comprendre la Ciutat i el Conflicte Urbà mitjançant el Cinema” – 20/04 – Sala SÁNDALO, 21.30H

mani surlla citta mirada anterior

mirada anterior

Presentació:

L’Observatori Antropologia del Conflicte Urbà (OACU) neix arran de l’organització de les 1es Jornades Internacionals d’Antropologia del Conflicte Urbà. Es tracta d’un grup associat al GRECS de la Universitat de Barcelona. Es van portar a terme el passat mes de novembre i es va anunciar un interès renovat de l’antropologia en l’estudi de la ciutat i en un dels seus elements constitutius, el conflicte.

Aquest dissabte vinent inaugurem unes sessions de cinema on volem veure, debatre, analitzar les mirades que s’han produït des d’aquest mitjà sobre la ciutat i sobre els conflictes que allà tenen el seu escenari. Les sessions constaran d’una presentació de la pel·lícula escollida, el seu visionat i un succint debat a posteriori.

Hem titulat les sessions La mirada anterior, primer como petit homenatge al gran poeta Octavio Paz i després perquè realment, inspiren part de què volem fer amb aquestes tardes de cine. Para Paz, la mirada anterior resultava la “recuperació de la visió directa del món, aquest instant d’immobilitat en què tot sembla aturar-se, suspès en una pausa del temps. Immobilitat que no obstant això transcorre-impossibilitat lògica però realitat irrefutable per als sentits. Maduració invisible l’instant que germina, floreix, s’esvaeix, brolla de nou. l’ara: abans de la separació, abans de fals-o-veritable, real-o-il·lusori, bonic-o-lleig, bo-o-dolent. Tots vam veure una vegada el món amb aquesta mirada anterior però hem perdut el secret. Vam perdre el poder que uneix a qui mira amb allò que mira.”

El que ens plantegem també com a grup de recerca sobre antropologia de les lluites per la ciutat és fins a quin punt existiria aquesta mirada anterior, aquesta primera mirada, o recuperant una de les grans pel·lícules sobre la qüestió, La mirada de Ulises de Theo Angelopulos. Podríem pensar que aquesta primera mirada existeix o no? Aquesta mirada és la que no veu? ..és només una fantasia?  És potser per això, la més important de totes, però contundentment per això, la que no pot ser revelada, si no és a costa d’exposar la seva mentida?. Ens trobaríem doncs amb el poder del desemmascarament, de crear misteris. Allò que Hegel anomenà “la tasca del negatiu”, o “hipòtesi repressiva” seguint Foucault.

Us convidem doncs a participar de la inauguració d’aquestes sessions que, no cal dir-ho, s’emmirallen en les ja deganes, sessions d’Escopofilia dels nostres “germans grans” del Contraplano, Laboratori d’Acció Documental (LAB) associat a l’Institut Català d’Antropologia. Per celebrar la inauguració de les sessions, començarem amb passi de la pel·lícula inaugural de Francesco Rosi “Le mani sulla città” (1963) que ens presentarà l’arquitecta i urbanista Emanuela Bove, membre dels col·lectius Accions Urbanes, Repensar Bonpastor i de l’OACU. I com a colofó de la vetllada inaugural tindrem festa caribenya conduïda pels Dj’s Dandy Malti i Dj Lonely.

Us esperem!

Atentament,

 oaculogo

Observatori Antropologia del Conflicte Urbà (OACU)

GRECS- Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials

Dept. Antropologia Cultural, Història d’Amèrica i Àfrica

Facultat de Geografia i Història Universitat de Barcelona

C/ Montalegre 6-8

08001 Barcelona

ESPANYA

Mail: conflictesurbans2012@gmail.com

Web: http://www.espaiurba.org/

Aquesta entrada ha esta publicada en La Mirada Anterior, Literatura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s