Notes de l’ avi poeta…Maragall i Prat de la Riba somiant la Barcelona ordenada

Maragall  escrivia a El progreso “em sembla que al poble baix hi ha almenys més vivesa que en altres esferes”. Tot i que sense renunciar a la seva condició d’home d’ordre en carta dirigida a Cambó expressar la necessitat de “depurar la massa, expulsar gent dolenta, inutilitzar la per al mal, vigilar-la, impedir també propagandes criminals “(Benet, 145, López 85).

I aquí ens recorda, López Sánchez que en aquell període, la classe obrera era procliu, de manera oberta o difusa, a prendre el carrer, imprimint aquest ocupació d’hàbits col.lectius i actius.

“A la seva manera, els proletaris barcelonins tenien clara consciència de la transcendència dels diferents usos socials del territori urbà, i sabien on i com donar els seus passos. Les pràctiques i les parles de les classes populars es recreaven i afirmaven també en els espais de la pròpia quotidianitat, per cert encara no separats brutalment dels llocs de la producció, i els moment assenyalats el radi d’acció s’amplificava, si fos precís, a la ciutat tota. Aquest tipus de territorialització proletària es configura com a perill i alternativa des de la proclamació de la amobilitat. Amb l’exercici d’aquestes pràctiques es tractava no tant de dissenyar una ciutat futura, sinó de defensar i resistir l’autonomia dels usos donats a un espai ja construït “…

Les veus a favor de la normalitat material i moral de Barcelona, es repeteixen entre uns homes de l’ordre desitjosos d’esvair els seus malsons i els seus somnis: apaivagar o desterrar del panorama urbà la guerra social per construir la ciutat del capital la seva “gran metròpoli imperial i capital immensa”, en paraules de Prat de la Riba

López Sánchez, P. (1993). Un Verano con mil julios y otras estaciones. Barcelona: de la Reforma Interior a la Revolución de Julio de 1909. Madrid: Siglo XXI. (85-87)

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Desercions urbanes, Teoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.