El nou eufemisme: la regeneració urbana (o la Recuperació de l’espai públic)

” A mesura que les ciutats es globalitzaven -o això ens deien, també o feien els seus trets distintius. La globalització emergent de l’ennobliment [gentrificació], com la de les ciutats, representava la victòria de certs interessos econòmics i socials, generalment relacionats amb la classe i la nacionalitat, sobretot”

[…] el manifest de “regeneració” apunta que durant els propers 25 anys el 60% de la provisió d’habitatges nous tindrà en àrees industrial abandonades […] ara, la gentrificació passa a ser una estratègia mediambiental positiva i necessària . Per tant, està connectada amb el tema de la “cohesió social” i la necessitat segons diuen els governs “de tornar a la gent a les nostres ciutats”. L’expressió “cohesió social” sona com una cosa positiva -qui aniria en contra de la cohesió? – fins que s’examinen els barris als quals va destinada la “regeneració” i es veu clarament que l’estratègia representa una major colonització per part de la classe mitjana i mitjana- alta”

Cal afegir que la perversió de la noció de “cohesió” comporta que s’atribueixi la “fractura social” exclussivament a la PRESÈNCIA d’immigrants i en general, de manifestacions diverses de la pobresa: vida al carrer, venda ambulant, petita delinqüència, drogodependències i prostitució de carrer.

Smith, Neil, (2008) “La generalització de l’ennobliment: de l’anomalia local a la “regeneració urbana” com a estratègia global urbana” a Barcelona. Ciutats en (re)construcció :necessitats socials, transformació i millora de barris. Estudis. Sèrie territori (Vol. 5, p. 474). Barcelona: Diputació de Barcelona. (pp. 31- 48)

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Mite, Política. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.